17 Haziran 2009 Çarşamba




























KAYISI PESTİLİ YAPIMI (Malatya)


Önce kavaktan yapılmış 1,5x2 m. bir ağaç teknenin üzerine her yanı delikli bir sac parçası tekneye monte edilir. İslimden hemen çıkan hüdai (aşısız) kayısıdan 2-3 kasa kayısı üzerine dökülür. Ayağına çizme giymiş olan biri kayısıyı ayaklar. Kayısının özü tekneye akar. Çekirdekler de zaman zaman alınıp dışarı çıkartılır. Teknede biriken öz bakraçlara alınır.
Önceden 1 m. uzunluğunda 30 cm. eninde bir kavak tahtası alınır ve üzeri çiçek yağıyla (önceleri pamuk yağı ile yağlanırdı.) yağlanır. Bu işlemle pestilin serilme sırasında tahtaya yapışması önlenir.
Düzgün bir yere konulmuş olan tahtaların üzerine kovadaki öz, tahtanın bir ucundan başlanarak diğer ucuna kadar serilir ve eldeki mastarla özü tahtada eşit derecede düzlenir. Tahtanın her iki yanında birer cm.’lik boşluk bırakılır ve böylelikle pestillerin toprağa değmesi önlenir. Serme işlemi sabahın erken saatlerinde yapılır, bir gün içinde kurur.
Pestili soymak için bir hamur eğişine benzeyen spatula kullanılır. Bu aletin yardımıyla tahtanın bir ucunda parmakla pestili kavrayacak kadar yer açılır. Buradan parmaklarla tutularak pestil soyulur.
Soyulan pestiller dörde katlanır. Pestil kalıplarının arasına birbirine yapışmaması için ayçiçek yağı (önceden pamuk yağıydı) fırçayla hafifçe sürülür. Bu şekilde sandıklara konulur.
Yenmek istendiğinde ya olduğu gibi yenilir ya da akşamdan bir kap içindeki suda ıslatılır. Şurup haline getirilerek içilir. Tadı hafif ekşi olur.


















KAYISI Pestil Structure (Malatya)



First made of poplar 1.5 x2 m. each side of the boat on top of a tree hole in a sheet metal part can be installed in the boat. The blackened immediately Hüdai (Asis) 2-3 boxes of apricots on apricot is poured. Foot, who was wearing boots at the feet of the apricots. Apricot essence of the flows in the boat. Taken out from time to time and is also the kernel. Accumulated in equity are taken to the boat bakraç.
Pre 1 m. 30 cm in length. Get a poplar wood, and over the flowers with oil (oil, cotton oil was first.) is fat. During this process, a cocked hat of the burst is prevented from sticking to the board.
Have been properly put in place the bucket on board the self, from one end of the board to the other end are beginning to spread and hands flat on the edge is equally at the core board. One cm on both sides of the board. "Lik is a space in front of touch, and thus is grounded in a cocked hat. In the early hours of the morning laid, and dries in a day.
Pestil to the soy pulp is similar to eğiş spatula is used. With the help of this tool in one end of the board space is enough to grasp the finger of a cocked hat. With fingers, is here to rob a cocked hat.
Soy to the four folding cocked hat. Between patterns in order to prevent sticking together Pestil sunflower oil (cotton oil was previously) brush to dab. In this way, the funds will be placed.
As it is you want to win or are defeated, or in the evening a bowl of water is wet. Syrup into the internal. The taste is slightly sour.

Hiç yorum yok:

APRİCOT CENTER ---->TURKEY-MALATYA